top of page

HALK SAĞLIĞI VE KENTSEL TASARIM EĞİTİMİ

 

İnsanların yaşam ve yerleşme biçimlerinin evrimi sırasında salgın hastalık olgusu ve insanların bunlara karşı koyma biçimi değişiklik göstermiştir. Sanayi devriminin yarattığı sağlıksız yaşam koşulları ve kolera pandemileri modern şehirciliğin sağlık odaklı olarak kurulmasını sağlamış ve bu gelişmeler şehirciliğin yeniden doğuşunu başlatmıştır. Kamu sağlığı sorunları kentin yeniden düzenlenmesine yol açmaya başlamıştır. COVID-19 salgınının kentlerde hızla yaygınlık kazanması, uzun yıllardır ihmal edilen halk sağlığı açısından tasarım süreçleri ile ilişkisinin gündeme gelmesine olanak sağlamıştır. COVID-19 salgını ile birlikte bilimsel sektörler arasında, özellikle halk sağlığı ve alan planlaması ve kentsel tasarım arasında ortak bir yola devam etme ihtiyacının olduğu ortaya çıkmıştır. Sağlık, ekoloji, fiziksel - doğal ve yapılı çevre, toplum, politika ve ekonomi arasındaki bağlantı olarak kabul edilir. Bu ortamlar arasında tutarsızlık unsurları olduğunda sağlık sorunlarının artması söz konusu olacaktır. Bu nedenle, giderek kentleşen ve nüfusun arttığı bir dünyada herkesin sağlığını korumak için sağlıklı kent planlaması geliştirmenin önemi vurgulanmalıdır. Verilecek eğitim ile de kentlerin halk sağlığı açısından tasarımı ve planlanmasının öneminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Programın amacını şehir planlamasında, mimaride, peyzaj ve kentsel tasarımda halk sağlığının öneminin vurgulanması ve planlama ve tasarımın halk sağlığını iyileştirmeye odaklanması ve bir çok disiplinin dikkatlerini halk sağlığı ile nasıl etkileşim kuracaklarına yeniden yöneltmesi gerektiği gerçeğini ortaya koymak oluşturmaktadır.

 

Eğitim süreci disiplinler arası planlanmış olup, 5 gün çevrimiçi olarak Halk Sağlığı, Peyzaj Mimarlığı, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Kentsel Tasarım alanlarında uzman hocaların eğitmenliğinde “Halk Sağlığı ve Kentsel Tasarım” çerçevesinde 37 saat teorik ders olarak yürütülecektir. Halk Sağlığı ve Kentsel Tasarım eğitimi üniversitelerin Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencileri ve Mimarlık, Orman ve Ziraat Fakültelerinde okuyan Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama ve Peyzaj Mimarlığı bölümü öğrencilerine yönelik olarak hazırlanmıştır.

Eğitim kapsamında verilecek seminerler ile eğitime katılacak öğrencilere Kentsel tasarım öğeleri ile mekânda yaşam kalitesinin artırılması ve kentsel çevre ile sağlık arasındaki ilişkiyi kavrama yetisi kazandırılacaktır.  Kentlerin, halk sağlığı açısından yeniden nasıl ele alınabileceği, sağlıklı ve yaşanabilir mekânların herkesi kapsayan ve herkes tarafından eşit koşullarda erişilebilir olmasının sağlanması için genel kavramların öğretilmesi hedefleri bulunmaktadır.

Proje kapsamında verilecek olan aşağıda isimleri yer alan derslerin Kentsel tasarım ilkeleri doğrultusunda sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam biçimini teşvik etmek, kent ile insan arasındaki sağlık ilişkisi ve Ekolojiyi bir yaşam biçimine dönüştüren sürdürülebilir bir kent biçimlendirme hedefleri bulunmaktadır.

*Salgın Hastalık Olgusu ve Sosyo-Mekânsallığı

*Sağlıklı Kentler ve Kentsel Ergonomi

*Tıp Eğitiminde UÇEP 2020 ve Multidisipliner Yaklaşım

*COVID-19 Pandemisinde Kentlerde Yaşanan Değişimler

*Halk Sağlığının Tarihçesi

*Yapılı Çevrenin Dönüşümü

*Kentler ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar

*Evrensel Tasarım

*Kent, Sağlık ve Mekân

*İklim değişikliği ve Küresel ısınma

*İklim Değişikliği ve Sağlık

*Sağlıklı ve Temiz su

*Sıcak Dalgaları, Sağlık Etkileri

*Kent Geliştirmenin Bir Aşaması Olarak Kentsel Tasarım

*Kentsel Tasarım İlkeleri

*Tasarımda Yapı Ürünü Kararı ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi

*Sağlıklı Toplum İçin Yeşil Altyapı

*WHO Sağlıklı Kent Hareketi

*Kentsel Yönetimlerin Sunduğu Hizmetlerde SWOT Analizi ve Maslow Piramidi Etkileşimi

*Kentsel Çevre Tasarımında Halk Sağlığı Algısının Dönüşümü

bottom of page